ASTRA-Kéményrendszer

Gázmotorok, valamint kondenzációs üzemű kazánok égéstermékének elvezetésére alkalmazható kéményrendszerek.

I. Alkalmazhatósági terület:

Gázmotorok, valamint kondenzációs üzemű kazánok égéstermékének elvezetésére alkalmazhatóak.

II. Az „ASTRA” típusú égéstermék rendszer leírása

Az égéstermék elvezető rendszer elemei 150 mm-től 900 mm-ig gyárthatók. A csőcsatlakozások kétféle kivitelben készülnek. A csővégek 90°-ban vannak kiperemezve s különböző módon , lehetnek csatlakoztatva. Az egyik módszer a laza karimás megoldás, melyek átmenő csavarokkal vannak rögzítve.
A karimák között hőálló klingerit tömítés biztosítja a gáztömörséget. A másik egy bilincses megoldás, amelynél a bilincs két részből áll és a bilincs belső oldalán egy 6-7 mm-es horony van esztergálva. Ez a horony fogja össze a pereménél a két csövet. A horonyba hőálló szilikon kerül, s ez biztosítja a gáttömörséget.

A harmadik módszer egy megfelelő profilra hajtott lemezbilincs. A haszoncsövek és idomok falvastagsága 200mm átmérőig 0, 6 mm ennél nagyobb átmérőtartományban 1, 00 mm. Gázmotorok esetén 2-5 mm.
A merev falú haszoncsövek standard gyártási hossza: 300mm, 500 mm, 1000 mm, de igény szerint a standard mérettől eltérően 6000 mm hosszúságig gyárthatók. A haszoncső standard esetben 50 mm vastagságú kettős hőszigetelő réteggel szigetelve van. A belső réteg Zirlane K45-ös míg a külső szigetelés szervetlen szálas. Ezt a kettős hőszigetelő réteget rögzíti a külső köpeny, amely lehet nemesacél, Alu Stucco vagy más felületkezelt acéllemez. Fal mellé való rögzítéshez, vagy tűzfalhoz speciális saválló bilincseket készítünk.

Az ASTRA kéményrendszer tartós ideig elviseli a 500 C°-s hőmérsékletet, de rövid ideig ennél magasabbat is. A kémény légzárási értékei nem haladják meg a 0,006 l/sm2-es megengedett értéket. A kémény szivárgási osztályba sorolása H1. A kéményeken a használatba vétel előtt 5000 Pa-s nyomáspróba van elvégezve minden alkalommal.

III. Alapanyag:

Az "ASTRA" rendszerű égéstermék elvezető rendszer elemek alapanyaga a német DIN 170 számú szabvány szerinti V4a anyagcsoportba tartozó 1.4571 vagy 1.4404 jelű fokozottan sav és hőálló ausztenites szemcseszerkezetre lágyított nemesacél. Magyar megfelelője a MSZ 4360-80 szabvány szerinti KO 35 Ti.

IV. Jellemzők:

a./ Ausztenites acélok:

A vas fő ötvöző eleme a króm és a nikkel. Ezen acélok szövete gamma-ausztenit, de lehetséges a magas hőmérsékletről megmaradó delta-ferrit megjelenése. Az ausztenites gamma-fázis nem mágnesezhető. A metasatbil ausztenit képlékeny alakítással és/vagy alacsony hőmérsékletre való lehűtéssel martenzitté alakítható át.

b./ Az ausztenites acélok csoportosítása a karbontartalom és az ötvözőelemek szerint:

 • Ausztenites acélok molibdén nélkül
 • Ausztenites acélok molibdénnal
 • Ausztenites acélok különlegesen alacsony karbidtartalommal
 • Stabilizált ausztenites acélok ( Titán/Nióbium )
 • Szuperasztenites acélok

c./ Vegyi összetétel - adatelemzés %-ban:

 • Széntartalom :=0,08 %.
 • Si := 1,00 %
 • Mn := 2,00 %
 • Cr := 16,5-18,5 %
 • Mo := 2,00-2,5 %
 • Ni := 10,5-13,5 %
 • Ti := >5 x % C tartalom

d./ Mechanikai tulajdonságok:

 • Keménység: HB 139 (Brinnel)
 • Hőkezelési állapot: edzett
 • Szakítószilárdság Rm: 40 %
 • Melegfolyáshatár ReH: 600 C° hőm.-130 N/mm2

A BundH Kémény Kft. 2017.07.17.-én

sikeresen megfelelt az MSZ EN 1090-1 szerinti követelményrendszereknek

Ezért a BUNDH KFT. a saját hegesztett termékeire,munkavégzésére vonatkozóan jogosult teljesítmény nyilatkozatot kiállítani és a berendezéseket "CE" jellel önállóan ellátni.

Tervezés

Megrendelés vagy ajánlatkérés esetén ingyenesen elvégezzük a termék áramlástechnikai és sztöchiometriai méretezését is.
A BundH Kémény Kft. termékei rendelkeznek a CE jelöléssel, amely igazolja, hogy a gyártott termékek megfelnek a követelményeknek.

Zaj és Rezgésvédelem

Elvégezzük a környezeti zajterhelés vizsgálatát, a tüzelőberendezés telepítésének környezetvédelmi zajcsökkentését, a zajkibocsátás vizsgálatát, valamint tevékenységünkbe tartozik a különleges zajcsillapítási feladatok megoldása is.

Kémény gyártás

Égéstermékelvezető rendszerek gyártása minden tüzelőberendezés típushoz. Kandallókhoz, cserépkályhákhoz, kazánokhoz, gázkemencékhez is kínálunk kéményrendszereket a megrendelő és a helyszín igényeinek megfelelő kialakításban.

Szerelés

A helyszíni felmérést követően szakértő kollégáink meghatározzák a szerelés technológiáját és elvégzik a kéményrendszer helyszíni szerelését.
A szerelést az érvényes szakhatósági elõírásoknak megfelelően végezzük.

Alkalmazott technológiák

Innovatív EWM-coldArc és EWM-forceArc eljárások egy gépben. Teljesen szabályozott cseppátmenet, kötéshiba kialakulásának minimálisra csökkentése, valamint fröcskölésszegény hegesztés. Eredmény: gazdaságosan elkészített tökéletes minőségű varrat.